GREENPEACE

Frågor och svar

Här hittar du svaret på de vanligaste frågorna vi får in.

1. På vilka olika sätt kan man stödja Greenpeace ekonomiskt?

Du kan stötta vårt arbete på flera sätt! Du kan bli månadsgivare, ge en engångsgåva, swisha till 901 24 02 eller testamentera en gåva. Om du vill uppvakta någon kan du även ge en gratulationsgåva, eller hylla en nära vän som gått bort genom att skänka en minnesgåva. Det går även bra att överföra en gåva till vårt plusgironummer 901240-2.

2. Vart vänder jag mig med frågor som rör mitt givande?

För hjälp med att ge en gåva, ändra i befintlig gåva eller avsluta din månadsgåva är du välkommen att kontakta oss på telefonnummer 08-702 70 70, nummerval 1, eller genom att maila till info.se@greenpeace.org.

Fler kontaktuppgifter och aktuella öppettider hittar du här.

3. Hur stor del av mitt bidrag går till administration?

Greenpeace innehar 90-konto och håller sig alltid inom ramarna för Svensk Insamlingskontrolls regler. Det vill säga att högst 25 % får gå till administration och insamling, och minst 75 % går till kampanjarbete. För mer information, ladda ner vår årsrapport.

4. Är det verkligen säkert att uppge sina kontouppgifter?

När vi rekryterar nya givare så behöver vi denna information för att starta upp månadsgivandet. Vi hanterar all information på ett säkert sätt och det är Bankgirocentralen som hjälper oss att starta upp autogirot.

5. Kan jag starta min egen insamling till Greenpeace?

Ja, det är enkelt. Läs hur du gör och kom igång här. Du kan även starta en insamling på vår Facebook-sida.

6. Kan jag öronmärka min gåva?

Vi öronmärker inte gåvor utan fördelar resurser enligt kampanjprioriteringar. Om du vill ge en större gåva till ett specifikt ändamål, kontakta oss gärna så kan vi prata mer.

7. Kan jag dra av för min gåva i deklarationen?

Skattereduktion gäller enbart för organisationer som jobbar med social hjälpverksamhet samt vetenskaplig forskning. Då vi inte arbetar inom de områdena är vi inte godkända enligt Skatteverket. Du kan därför tyvärr inte få skattereducering på gåvor som du skänker till oss. Vi har jobbat tillsammans med Giva Sverige och ett flertal andra organisationer för att få en utökad skattereduktion för flera områden men än har det inte tillåtits.

8. Varför är minimigåvan högre om en blir givare via värvare?

Vi anställer våra värvare själva för att de ska vara välutbildade och kunna ge våra potentiella givare ett så bra bemötande som möjligt. Att ha anställda värvare är en viktig metod för oss för att få med nya givare, men det kostar lite mer än om en går med via hemsidan. Det är värt det eftersom vi kan få med många fler genom en personlig kontakt.

9. Hur kan jag veta att det var en Greenpeaceanställd jag pratade med på stan/vid dörren?

Förutom att de har kläder med Greenpeace-logo och en namnskylt måste de också uppvisa legitimation om de blir ombedda. Det går alltid bra att ringa Greenpeace kontor (dagtid) och ansvariga för värvarverksamheten (kvällstid) för att kontrollera om värvaren är den hen utger sig för att vara.

10. I vilket syfte ringer Greenpeace till mig?

Det är viktigt för oss att ha en god relation till alla våra givare. Därför ringer vi regelbundet för att tacka för stödet och berätta om vårt arbete. Samtidigt passar vi på att fråga om man vill höja sitt månadsbelopp. Varje krona gör skillnad och alla bidrag är välkomna oavsett storlek.

11. Hur vet jag att det är Greenpeace som ringt mig?

Vi samarbetar med fyra externa telefoninsamlingsbyråer som ringer på uppdrag av oss: Tmpo, Dote, Relinx och Becksmo. På varje byrå finns ett specifikt team som ringer för Greenpeace, de är väl utbildade i vårt arbete och vi har kontinuerlig kontakt med byråerna för att säkerställa att samtalen är kvalitativa och att våra givare/supportrar bemötts på ett professionelt och personligt sätt. Ifall du trots detta känner dig osäker på om det är vi som har ringt så går det bra att kontakta oss så kan vi kontrollera och bekräfta det nummer som samtalet kom ifrån.

12. Vad är GetAccept och hur använder ni er av det?

GetAccept är en e-signeringsplattform. Vi använder oss av den tjänsten för att samla in signerade autogiroformulär över telefon.
Vi ringer regelbundet våra givare/supportrar i syfte att tacka för stödet samt att ställa frågan om månadsgivande skulle vara intressant. De som tackar ja till att bli månadsgivare får då en autogiroblankett skickade via sms och e-post. E-post-adressen som avtalet skickas ifrån är reply_to_sender@getaccept.com.

13. Jag skriver ett skolarbete och behöver svar på några frågor som rör Greenpeace arbete. Hur går jag tillväga?

Det absolut bästa är att gå in på vår hemsida och ta del av informationen där. Hittar du inte det/de svar du söker är du välkommen att maila oss på info.se@greenpeace.org med kompletterande frågor. Vi vill verkligen vara tillmötesgående och uppskattar att man vill lära sig mer om oss, men ibland har vi mycket att göra och kan därför inte garantera snabb återkoppling.

14. Var hittar jag mitt Greenpeace-ID och vad används det till?

Ditt Greenpeace-ID hittar du ovanför ditt namn på alla pappersutskick samt på baksidan av vår tidning Action. Att ange ditt Greenpeace-ID vid kontakt med oss gällande givarfrågor underlättar vårt arbete, men är inget måste.

15. Tar ni emot pengar från PostkodLotteriet?

Greenpeace tar enbart emot gåvor från privatpersoner och stiftelser. PoskodLotteriet är en stiftelse som bidrar med sitt överskott till den ideella sektorn, och Greenpeace har varit en av dess förmånstagare sedan 2008. Detta innebär att Greenpeace årligen får ett bidrag från lotteriet för att bedriva kampanjverksamhet. Dessa pengar har bidragit till vårt arbete runtom i världen.