GREENPEACE

Frågor och svar

Här hittar du svaret på de vanligaste frågorna vi får in.

1. På vilka olika sätt kan man stödja Greenpeace ekonomiskt?

Du kan stötta vårt arbete på flera sätt! Du kan bli månadsgivare, swisha en gåva, ge en engångsgåva eller testamentera en gåva. Om du vill uppvakta någon kan du även ge en gratulationsgåva eller hylla en nära vän som gått bort genom att skänka en minnesgåva. Du kan även donera via postgiro, PG: PG 901240-2.
I menyn på den här webbsidan hittar du länkar till respektive typ av donation.

2. Vart vänder jag mig med frågor som rör mitt givande?

Du är välkommen att kontakta oss på telefonnummer 08-7027070, nummerval 1, eller genom att maila till info.se@greenpeace.org. Vi finns på plats vardagar mellan 9 och 17 (lunchstängt 12-13).

3. Hur stor del av mitt bidrag går till administration?

Greenpeace har 90-konto och håller sig alltid inom ramarna för Svensk Insamlingskontrolls regler. Det vill säga att högst 25 % får gå till administration och insamling, och minst 75% går till kampanjarbete. För mer information, ladda ner vår årsrapport

4. Är det verkligen säkert att uppge sina kontouppgifter?

När vi rekryterar nya givare så behöver vi denna information för att starta upp månadsgivandet. Vi hanterar all information på ett säkert sätt och det är Bankgirocentralen som hjälper oss att starta upp autogirot.

5. Kan jag starta min egen insamling till Greenpeace?

Ja, det är enkelt. Läs hur du gör och kom igång här. Du kan även starta en insamling på vår Facebook-sida.

6. Kan jag öronmärka min gåva?

Vi öronmärker inte gåvor utan fördelar resurser enligt kampanjprioriteringar. Om du vill ge en större gåva till ett specifikt ändamål, kontakta oss gärna så kan vi prata mer.

7. Kan jag dra av för min gåva i deklarationen?

Nej, givare till Greenpeace har inte den möjligheten. Fram till 2016 kunde avdrag göras för gåvor till social hjälpverksamhet och vetenskaplig forskning. Denna avdragsrätt slopades dock helt 1 januari 2016. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

8. Varför är minimigåvan högre om en blir givare via värvare?

Vi anställer våra värvare själva för att de ska vara välutbildade och kunna ge våra potentiella givare ett så bra bemötande som möjligt. Att ha anställda värvare är en viktig metod för oss för att få med nya givare, men det kostar lite mer än om en går med via hemsidan. Det är värt det eftersom vi kan få med många fler genom en personlig kontakt.

9. Hur kan jag veta att det var en Greenpeaceanställd jag pratade med på stan/vid dörren?

Förutom att de har kläder med Greenpeace-logo och en namnskylt måste de också uppvisa legitimation om de blir ombedda. Det går alltid bra att ringa Greenpeace kontor (dagtid) och ansvariga för värvarverksamheten (kvällstid) för att kontrollera om värvaren är den hen utger sig för att vara.

10. I vilka städer har Greenpeace värvare just nu?

Du kan se var vi har värvare just nu här.

11. I vilket syfte ringer Greenpeace till mig?

Det är viktigt för oss att ha en god relation till alla våra givare. Därför ringer vi regelbundet för att tacka för stödet och berätta om vårt arbete. Samtidigt passar vi på att fråga om man vill höja sitt månadsbelopp. Varje krona gör skillnad och alla bidrag är välkomna oavsett storlek.

12. Var hittar jag mitt Greenpeace-ID och vad används det till?

Ditt Greenpeace-ID hittar du ovanför ditt namn på alla pappersutskick samt på baksidan av vår tidning Action. Att ange ditt Greenpeace-ID vid kontakt med oss gällande givarfrågor underlättar vårt arbete, men är inget måste.

13. Tar ni emot pengar från PostkodLotteriet?

Greenpeace tar enbart emot gåvor från privatpersoner och stiftelser. PoskodLotteriet är en stiftelse som bidrar med sitt överskott till den ideella sektorn, och Greenpeace har varit en av dess förmånstagare sedan 2008. Detta innebär att Greenpeace årligen får ett bidrag från lotteriet för att bedriva kampanjverksamhet. Dessa pengar har bidragit till vårt arbete runtom i världen.

14. Kan jag läsa er tidning online?

Ja, visst kan du det. Du hittar vår tidning Action här.

15. Jag skriver ett skolarbete och behöver svar på några frågor som rör Greenpeace arbete. Hur går jag tillväga?

Det absolut bästa är att gå in på vår hemsida och ta del av informationen där. Hittar du inte det/de svar du söker är du välkommen att maila oss på info.se@greenpeace.org med kompletterande frågor. Vi vill verkligen vara tillmötesgående och uppskattar att man vill lära sig mer om oss, men ibland har vi mycket att göra och kan därför inte garantera snabb återkoppling.